Lopend: focusgroepen over Maatschappelijke Diensttijd

Afbeelding bij Lopend: focusgroepen over Maatschappelijke Diensttijd

Onderzoek Maatschappelijke Diensttijd

Labyrinth Onderzoek is onlangs gestart met een onderzoek in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het onderzoek gaat over het effect van Maatschappelijk Diensttijd (MDT) op sociale cohesie. Maatschappelijk Diensttijd is een traject waar jongeren aan kunnen deelnemen om een bijdrage te leveren aan de samenleving. De MDT-trajecten kennen 3 pijlers: talentontwikkeling, bijzondere ontmoetingen en iets doen voor de ander.

Groepsgesprekken van start

Voor dit grootschalig onderzoek organiseren we focusgroepen door het hele land, van Leeuwarden tot aan Tilburg. Tijdens de groepsgesprekken staan de verhalen van de jongeren die een MDT-traject hebben gevolgd centraal. We vragen jongeren over wat ze hebben geleerd tijdens het traject. Bijvoorbeeld, hebben ze meer (zelf)vertrouwen? Zullen ze zichzelf nu vaker vrijwillig inzetten voor anderen? Zo gaan we in gesprek met een zeer diverse groep jongeren en begunstigden over hun ervaringen en wat ze hebben geleerd van de projecten die zij binnen MDT hebben opgezet. Dit heeft ons op veel bijzondere plekken gebracht: zo hadden we laatst een focusgroep bij het Koning Willem II stadion!

Momenteel hebben we al zes focusgroepen uitgevoerd, waarvan drie met jongeren en drie met begunstigden. In de komende weken zullen we nog eens zes focusgroepen houden.