Illustratie ontworpen door: Anke Muijsers – visual-research.studio
Van deelmobiliteit tot laadpalen en fietsgedrag. Labyrinth is betrokken bij uiteenlopende onderzoeken rondom mobiliteit. De afgelopen periode hielpen wij het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) bij twee onderzoeken rondom het thema ‘Vervoersarmoede’. Wij deden onderzoek naar de impact van toenemende digitalisering op de toegankelijkheid van het openbaar vervoer en naar de oorzaken van bereikbaarheidsarmoede.
Digitalisering en de toegankelijkheid van het OV
Ongeveer 1 op de 6 Nederlanders hebben geen of beperkte digitale vaardigheden. Het gaat onder andere om sommige laaggeletterden, ouderen, mensen met een lager opleidingsniveau, mensen uit minderheidsgroepen, en mensen met leer- en communicatieproblemen [1]. Maar hoe gaan deze mensen om met de toenemende digitalisering in het openbaar vervoer? Bij het KiM voerde Anne Durand een onderzoek uit naar dit onderwerp. Labyrinth assisteerde bij de uitvoering van de diepte-interviews. Anne vertelde recent over haar onderzoek in het OV-magazine. Het onderzoeksrapport ‘Een inclusief openbaar vervoersysteem in het digitale tijdperk: op het juiste spoor?’ is hier beschikbaar.
Oorzaken van bereikbaarheidsarmoede in Utrecht en Friesland
Welke groepen mensen ervaren problemen om bepaalde plekken te bereiken, zoals hun werkplek, sportschool of vrienden en familie? Waardoor worden deze problemen veroorzaakt? Wat zijn de verschillen tussen bereikbaarheidsarmoede in een drukke stadswijk en op het platteland? Om hier inzicht in te krijgen voerde Labyrinth in opdracht van het KiM in 2022 dertig interviews uit met inwoners van de Utrechtse wijk Kanaleneiland en diverse Friese dorpen. Het definitieve onderzoeksrapport wordt in het voorjaar van 2023 verwacht.
Meer weten?
Labyrinth staat voor niet praten óver hen, maar mét hen. Meer weten over hoe Labyrinth ook jouw doelgroep bij onderzoek betrekt? Lees hier verder. Een vraag of behoefte aan advies? Neem gerust contact met ons op! Mail naar info@labyrinthonderzoek.nl of bel naar 030 – 262 71 91.
[1] https://www.kimnet.nl/actueel/nieuws/2021/12/07/digitalisering-van-het-ov-brengt-ook-problemen-met-zich-mee
.
.